GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Wat is een behaaglijk binnenklimaat ?

Een behaaglijke woning is heel belangrijk

Een niet goed binnenklimaat voelt onbehaaglijk en veroorzaakt gezondheidsklachten.

Een behaaglijke woning is een woning waarin u en uw medebewoners zich prettig voelen, zowel in de zomer als in de winter, zowel lichamelijk als geestelijk. De juiste temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie bepalen of iemand zich behaaglijk voelt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dat niet per persoon verschillend, maar zijn er duidelijke waarden waarbinnen mensen zich behaaglijk voelen. Door toepassing van isolatie en het oplossen van koude en vochtproblemen kan men een behaaglijkere woning krijgen.

Op deze pagina zullen we uit de doeken doen wat de voorwaarden zijn om een behaaglijk binnenklimaat in uw woning te cre eren.

Behaaglijke woning: juiste afstemming van:

  • temperatuur

  • ventilatie en

  • luchtvochtigheid

Temperatuur

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen een temperatuur van rond de 21 graden in een woning als het meest aangename ervaren. Echter, in de gemiddelde kamer van een gemiddelde woning treden temperatuurverschillen op. Het kan zomaar dat de temperatuur net onder het plafond circa 24 graden Celius is, terwijl het aan de grond slechts 19 graden Celsius is. Koude objecten als enkel glas en niet-ge soleerde muren kunnen oppervlaktetemperaturen hebben die daar ook nog eens sterk van afwijken. Door zogeheten koudestraling kan een kamer waar de thermometer 21 graden aangeeft toch heel koud en onprettig aanvoelen. Ook valse tocht kan ontstaan door grote temperatuurverschillen in 1 ruimte.

Ventilatie

Voor de thermische behaaglijkheid is tevens de stromingssnelheid van de lucht verantwoordelijk. Alleen als lucht langzaam circuleert (convectie) voelen we ons prettig. Als de stromingssnelheid te hoog is, dan tocht het en dat is niet aangenaam.

Temperatuur

Hoe warm en aangenaam we een ruimte vinden, is niet alleen afhankelijk van de temperatuur van de lucht, maar ook van de oppervlaktetemperatuur van wanden, plafond en vloer. Indien deze koud zijn, dan zullen we ons in een warme kamer toch onaangenaam voelen.