GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Binnenmuur isolatie

Isoleren middels voorzetwand

Het isoleren van een binnenmuur gebeurt in de regel door middel van een zogenaamde voorzetwand. Deze wand bestaat uit een raggelwerk van hout of metalen profielen dat aangebracht wordt op de originele binnenmuur. Het raggelwerk wordt dan gebruikt om isolatie tussen te bevestigen. Tenslotte wordt het raggelwerk afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten (afhankelijk van

Isoleren van de binnenmuur

Isolatie van binnenmuren dient voor zowel warmte-isolatie als geluidwering. Men gebruikt verschillende materialen, afhankelijk van waar de nadruk op ligt. De verwerking ervan vindt echter op dezelfde manier plaats.

Op dezelfde manier waarop een binnenmuur wordt ge soleerd kan men ook tussenwanden maken. Tussen staanders wordt isolatie aangebracht inclusief damprem. Aan de buitenzijde kan de constructie met hout of gipsplaten worden bekleed.

Originele binnenmuur blijft wel koud

Niet geïsoleerde voorzetwand

Niet geïsoleerde voorzetwand

Deze zogenaamde koude wand isolatie zorgt wel voor een verbetering van de thermische gesteldheid in de woning, maar nog steeds wordt de eigenlijke koude muur niet verwarmd. De koude muur zal ook nog steeds vocht aantrekkene (middels condensatie van opstijgend vocht of eventueel optrekkend vocht vanuit de kruipruimte of kelder).

Voordelen en Nadelen binnenmuurisolatie

Voordelen

Nadelen

Warmere woning

Originele muur blijft koud en vochtig

Lagere stookkosten

Verkleining leefruimte

Binnenmuur isolatie geschikt voor doe-het-zelver

Relatief veel overlast tijdens werkzaamheden

Verhelpt valse trek of tocht

Warme binnenmuur = minder tocht

Bij niet ge soleerde woningen vindt vaak valse trek of tocht plaats: dat is een luchtstroming die niet ontstaat door wind van buitenaf, maar door de temperatuurverschillen binnen de woningen. Zoals de meeste mensen weten stijgt warme lucht op. Zodra warme lucht in aanraking komt met een koud object, zal de warme lucht afkoelen en gaan dalen. We zien dat bijvoorbeeld bij de warme lucht van de CV-radiator: deze stijgt op, komt in aanraking met een koude binnenmuur, daalt en komt uiteindelijk weer terecht bij de radiator waar de lucht weer opwarmt en stijgt waarna het gehele proces weer opnieuw begint.

Hierdoor ontstaat valse trek of tocht langs de muur, vloer en plafond wat de meeste mensen een onprettige gewaarwording vinden.

Het isoleren van de spouwmuren lost dit probleem direct op.