GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Afwerking met pleister

Natte methode van buitenmuurisolatie

In Nederland worden twee belangrijke methodes onderscheiden op het gebied van het isoleren van muren aan de buitenzijde: de natte en de droge methode. Op deze pagina wordt nader ingegaan wat de natte methode inhoudt, ofwel de afwerking met pleisterwerk.

Onderdelen van het natte systeem

  1. De ondergrond c.q. de originele buitenmuur

  2. Het aan te brengen isolatiemateriaal

  3. De wapeningslaag ter bevestiging van isolatie alsmede ondergrond t.b.v. de afwerking

  4. De voorstrijklaag

  5. De (sier)pleisterlaag die aangebracht gaat worden.

1. De ondergrond van het natte systeem

Een groot voordeel van het isoleren van de buitenkant van een gevel is dat een lelijke of beschadigde gevel vooraf niet compleet hersteld hoeft te worden. Evenwel is het belangrijk dat de originele muur (en nu ondergrond) voldoende stevig is om de (isolatie)constructie te dragen en ervoor te zorgen dat er in een later tijdstip geen vervorming of scheurvorming in het pleisterwerk komt. Belangrijk is dat de originele gevel niet te nat is voordat het isolatiemateriaal wordt aangebracht.

2. Het aan te brengen isolatiemateriaal

Veelal worden één van de volgende drie isolatiematerialen gebruikt: polystyreen, minerale wol of cellulair glas. Deze worden als complete platen (dikte afhankelijk van gewenste isolatiewaarde) aangebracht middels lijmen of mechanische bevestiging, vaak ook nog in combinatie met pluggen. Mechanische bevestiging gebeurt meestal op slechtere ondergronden en er kan dan gedacht worden aan metalen profielen.

De duurdere minerale wolplaten worden vaak gebruikt indien er eisen worden gesteld aan de brandwerendheid van de gevel. De duurste plaat is cellulair glas (geschuimd glas) dat onbrandbaar is en bestend is tegen alle mogelijke invloeden.

3. De wapeningslaag

Dit is een glasweefsel voorzien van coating in combinatie met wapeningsmortel in totaal 3 tot 6 mm dik. De wapening zorgt (net als bij een gewapende betonvloer) voor opvang van rek en krimp en voor de stevigheid van de constructie.

4. De voorstrijklaag t.b.v. het pleisterwerk

De voorstrijklaag zorgt voor een betere hechting van het aan te brengen pleisterwerk en voorkomt ook het ontstaan van kalkuitbloei (witte muren).

5. De eindafwerking: het pleisterwerk

Er zijn verschillende soorten sierpleisters die zowel qua eigenschappen als qua uitstraling afwijken. Sierpleisters bestaan veelal uit een combinatie van gemalen (natuur)steen, mortel en zand soms met kunsthars t.b.v de stevigheid. Er is een groot scala aan mogelijkheden met verschillende prijzen, vuilbestendigheid, rek en strekmogelijkheden etc.

Nadelen natte en droge gevelisolatiemethodes

Afwerking met pleister (natte methode)

Afwerking met gevelplaten (droge methode)

1.

Beschadigingsgevoeliger dan regulier metselwerk

Beschadigingsgevoeliger dan regulier metselwerk

2.

Bij regenachtig weer of vorst kan dit systeem niet aangebracht worden

Ophanging van panelen kan zichtbaar zijn

3.

Vorst- en vervuilingsgevoelig

Sommige soorten panelen zijn heel kostbaar in aanschaf

4.

Uitstraling pand verandert compleet (kan ook een voordeel zijn)

Uitstraling pand verandert compleet (kan ook een voordeel zijn)

5.

Meer kans op lekkage dan nat systeem