Ventileren

Vocht is de grootste vijand van elk gebouw.

Vocht : funest voor een woning

Door geen of onjuiste isolatie of afdichting komt vocht binnen en door gebrek aan ventilatiemogelijkheden blijft het vocht aanwezig, verdampt en zal voor grote schade gaan zorgen zoals loslatend behang, schimmels, condensatie, aantasting leidingwerk, kromtrekkende vloerdelen etc. De directe effecten daarvan zijn dat er meer gestookt zal moeten worden waardoor fors hogere energiekosten en een minder behaaglijk binnenklimaat.

Waterdamp en condensatie

Lucht is vochtig door de aanwezigheid van waterdamp. Warme lucht bevat meer waterdamp dan koude lucht ofwel is vochtiger. Met het verwarmen van lucht wordt het binnenklimaat in een woning dus ook vochtiger.

Op het moment dat vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlak zal het vocht gaan condenseren ofwel neerslaan op bijvoorbeeld een spiegel of raam. Het punt waarop condensatie plaatsvindt is een bepaalde temperatuur waarbij de lucht net verzadigd is geraakt met waterdamp.

Deze temperatuur ofwel het dauwpunt is afhankelijk van de hoeveelheid vocht die in de lucht zit. Hoe vochtiger de lucht hoe hoger het dauwpunt, ofwel condensatie vindt dan al plaats bij minder hoge temperaturen.

Years Established

Completed Projects

Vochtige lucht is normaal

Vocht in huis is normaal: bij een gemiddeld gezin wordt er gewassen, gekookt, gedoucht en geademd.

Per dag komt zeker 10 liter waterdamp in de lucht vrij in de woning, veroorzaakt door de activiteiten van het gezin.

Hoe voorkom je condensatie en een vochtige lucht ?

Het kan dus zo zijn dat een woning uitstekend geïsoleerd is en vocht niet zomaar binnen kan dringen: er ontstaat dus ook vocht door het gedrag van de bewoners: dit vocht zal op een gegeven moment ook condenseren en kan grote schade berokkenen.

Dit moet voorkomen worden. En dat gebeurt door ventileren.

Ventileren van de woning en verbouwing

Ventileren is in feite het 24 uur per dag verversen van lucht. Zowel voor een gezond binnenklimaat als voor het verdampen van vocht in een constructie is ventilatie belangrijk. Door ventilatie worden vocht, warmte, stank en stofdeeltjes afgevoerd. In een wonining gebeurt venitlatie meestal via ventialatieroosters, raampjes en mechanische ventilatiesystemen.

Bij het zelf aanbrengen van isolatie dient ventilatie meegenomen te worden in het isolatieplan. In het Bouwbesluit staan ook duidelijke eisen omtrent ventilatievoorzieningen die getroffen moeten worden in de woning, maar ook bijvoorbeeld in spouwruimtes in dak en gevelconstructies. De doe-het-zelver dient deze in acht te nemen om te voorkomen dat rotting en schimmelvorming gaat optreden.

Doe het zelf: luchtdichtheid is heel belangrijk

Bij het isoleren van bijvoorbeeld de vloer, gevel of dak, of het simperler afdichten van tochplekken is het belangrijk om e.e.a. zo luchtdicht mogelijk te krijgen.

Door bijvoorbeeld het nicht-luchtdicht isoleren van een gevel ontstaan er zogenaamde luchtlekken die weer verantwoordelijk zijn voor de binnenkomst van vochtige lucht en kan door inwendige condensatie in de isolatieconstructie zelf terechtkomen en daar voor rotting e.d. gaan zorgen.

Zelf doen of uitbesteden

Het isoleren van een woning levert vaak een forse besparing aan energiekosten op. Er zijn allerlei onderdelen van de woning die u kunt isoleren, zoals de spouwmuren of de gevel.

Soms kunt u het zelf, maar vaak moet u de vakman inschakelen. Isolatiepagina.nl werkt samen met vele professionele partijen die graag een vrijblijvend voorstel aan u uitbrengen

Baat het niet, schaadt het niet

In deze tijden van recessie is het verstandig om bij elke grote uitgave meerdere offertes aan te vragen. Het kan u immers zo honderden euro’s schelen, zeker indien u nagaat dat de concurrentie in de isolatiebranche momenteel heel fors is. Doe uw voordeel en vraag gewoon vrijblijvend en kostenloos offertes aan via dit offerte-aanvraag-formulier.

Belangrijke elementen voor de doe-het-zelver

kruipruimte isolatie

Isolatie plan

Het (deels) isoleren van uw woning dient u te zien als een verbouwing. En indien het een grotere ...

Lees verder
kruipruimte isolatie

Behaaglijk klimaat

Een behaaglijke woning is een woning waarin u en uw medebewoners zich pret....

Lees verder
kruipruimte isolatie

Ventileren

Vocht is de grootste vijand van elk gebouw. Door geen of onjuiste isolatie of afdichting komt voc...

Lees verder
kruipruimte isolatie

Isoleren leidingen

Een van de gemakkelijkste isolatieklussen naast kierafdichting is het isoleren van leidingwerk me...

Lees verder
kruipruimte isolatie

Koudebruggen

Koudebruggen zijn niet-ge soleerde onderdelen van een ge soleerde constructie. U kunt dan bijvoor...

Lees verder

Isoleren uitbesteden? Bespaar tot wel 45% via isolatiepagina.nl!

Bent u van plan uw woning te laten isoleren? Bespaar dan fors op de kosten door gebruik te maken van isolatiepagina.nl. Er zijn circa 250 isolatiebedrijven door heel Nederland bij ons aangesloten die u van graag van een offerte willen voorzien (gratis en vrijblijvend). Uit onderzoek is gebleken dat er tot wel 45% verschil kan zitten op aanbiedingen van isolatiebedrijven.

 

DAKISOLATIE

DAKISOLATIE

gratis offerte aanvragen

GLASISOLATIE

GLASISOLATIE

gratis offerte aanvragen

KRUIPRUIMTE ISOLATIE

KRUIPRUIMTE ISOLATIE

gratis offerte aanvragen

SPOUWMUURISOLATIE

SPOUWMUUR ISOLATIE

gratis offerte aanvragen

VLOERISOLATIE

VLOERISOLATIE

gratis offerte aanvragen