Vloerisolatie

In de laatste jaren verplicht het Bouwbesluit om bij nieuwbouw de invloeden van de kruipruimte zoveel mogelijk af te schermen van de bovenliggende woning.

Een warme en comfortabele vloer

Koude kruipruimte

Dit doet men door onder andere kruipruimte isolatie aan te brengen en vloerisolatie. De kruipruimte is namelijk een onverwarmde en vochtige ruimte waar bovendien nog koude wind van buitenaf toegelaten wordt om voor verdamping te zorgen. Dit heeft tot gevolg dat er continu een laag koude en vochtige lucht onder de gehele begane grond vloer aanwezig is. De lucht is net zo koud als buiten en vaak nog vochtiger ook.

De grote hoeveelheid koude en vochtige lucht onder de vloer werkt als een kouderadiator: het straalt koude uit en zorgt voor een lagere temperatuur van de vloer. Daarnaast is het onmogelijk om een begane grondvloer hermetisch af te sluiten van de kruipruimte: via de verschillende doorvoeren voor onder andere electra, gas, water en rioleringen vindt er altijd intrede van koude en vochtige lucht plaats vanuit de kruipruimte.

Hierdoor ontstaat tocht, daalt de temperatuur, gaat vloerbedekking werken of rotten en kan schimmelvorming optreden. De grootste vijand van een woning is vocht. Belangrijk is dan ook dat er voldoende ventilatiemogelijkheden tussen het isolatiemateriaal en het deel waaraan het bevestigd wordt, met name bij vochtige kruipruimtes.

Bij een gemiddelde woning loopt de kruipruimte onder de gehele woning door en biedt plaats aan de riolering, gas- en waterleidingen, electra en anders kabels en voorzieningen. De bodem van de kruipruimte is meestal niet verhard en bestaat uit grond of zand. De status van de kruipruimtegrond wordt beïnvloed door zowel de grondgesteldheid in de omgeving als weersomstandigheden.

Jaren actief

Aangesloten aannemers

Het isoleren van vloeren

Door het isoleren van de vloer, zowel onder de vloer (dus in feite in de kruipruimte) als boven de vloer (dus op de vloer, onder uw tapijt of laminaat) bespaart u energie en verbetert u het leefklimaat.

De vloer is goed geïsoleerd en voelt een stuk behaaglijker aan. Bovendien verlaagt u uw energierekening met bijna 10%, vloerisolatie bespaart namelijk zo’n 190 m3 gas op jaarbasis. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten vloerisolatie.

Gunstige effecten vloerisolatie

  • hoger woongenot
  • lagere temperatuurverschillen tussen vloer en plafond in een woning (scheelt gemiddeld zonder vloerisolatie circa 4 tot 5
  • raden)
  • lagere energierekening
  • drogere woning
  • minder ongedierte
  • minder kans op schimmel

Kruipluik ook vaak lek

Een extra isolatieprobleem is het kruipluik waardoor men toegang krijgt tot de kruipruimte. Rondom het kruipluik spelen ook vaak vocht en koudeproblemen. Maar hierover meer op een andere pagina.

Verschillende soorten vloerisolatie

kruipruimte isolatie

Polystyreen vloerisolatie

Eén van de meest gebruikte isolatiematerialen is polystyreen ofwel het materiaal waaruit ook piep...

Lees verder
kruipruimte isolatie

Overige soorten vloerisolatie

Met vloerisolatie wordt in feite bedoeld de isolatie van de vloer van de benedenverdieping. Op tw...

Lees verder
kruipruimte isolatie

PUR vloerisolatie

Polyurethaanschuim ofwel PUR-schuim wordt veelvuldig toegepast als afdichtend en isolerend middel...

Lees verder
kruipruimte isolatie

Belang van kruipluik

Het kruipluik is de afdekking van een opening naar de kruipruimte. Veel woningen bezitten kruipru...

Lees verder

Isoleren uitbesteden? Bespaar tot wel 45% via isolatiepagina.nl!

Bent u van plan uw woning te laten isoleren? Bespaar dan fors op de kosten door gebruik te maken van isolatiepagina.nl. Er zijn circa 250 isolatiebedrijven door heel Nederland bij ons aangesloten die u van graag van een offerte willen voorzien (gratis en vrijblijvend). Uit onderzoek is gebleken dat er tot wel 45% verschil kan zitten op aanbiedingen van isolatiebedrijven.

 

DAKISOLATIE

DAKISOLATIE

gratis offerte aanvragen

GLASISOLATIE

GLASISOLATIE

gratis offerte aanvragen

KRUIPRUIMTE ISOLATIE

KRUIPRUIMTE ISOLATIE

gratis offerte aanvragen

SPOUWMUURISOLATIE

SPOUWMUUR ISOLATIE

gratis offerte aanvragen

VLOERISOLATIE

VLOERISOLATIE

gratis offerte aanvragen