Isolatie zolder

Veel oudere woningen hebben een niet geïsoleerde zolder of vliering waardoor veel kostbare warmte ‘weglekt.’

Warme zolder of vliering kost geld

Warme lucht stijgt en zeker bij houten vloeren sijpelt die warmte door. In geval van een niet in gebruik zijnde zolder of vliering zal daar warme lucht terechtkomen die niet gebruikt wordt door de bewoners. Er zal dan extra gestookt moeten worden wat op jaarbasis flink in de extra (energie)kosten zal gaan lopen. Indien de zolder in gebruik is of zal worden genomen, bijvoorbeeld voor een slaapkamer, kan het verstandiger zijn om het dak te isoleren in plaats van de zoldervloer.

1. Isolatie aan de binnenzijde van het dakbeschot

Deze manier van dakisolatie is in feite de eenvoudigste mogelijkheid en ook geschikt om zelf uit te voeren.

Hierbij wordt isolatie aangebracht tussen de verticale houten balken (dakbeschot) die op de horizontale draagbalken zijn aangebracht. Deze werkzaamheden kunnen van binnen uit verricht worden waardoor weersomstandigheden minder relevant zijn.

Belangrijk hierbij is wel dat een goede aansluitende dampremmende laag wordt aangebracht (deze mag absoluut niet beschadigen of doorboord zijn).

Een goed alternatief is het vervangen van het dakbeschot door geïsoleerde dakplaten. Bij twijfel is het altijd verstandig om advies te vragen aan een professional.

Jaren actief

Aangesloten aannemers

Isolatie van een houten zoldervloer

De zolder kunt u eenvoudig zelf isoleren, of het nu een beloopbare of niet beloopbare oplossing moet worden.

U kunt hiervoor pakketten minerale wol aanschaffen die u over de gehele zolder uitrolt.

Belangrijk hierbij is dat de dampremmende laag aan de onderzijde zit. Het beste is ook om (indien mogelijk) de verschillende lagen elkaar te laten overlappen.

Isolatie bij vlakke houten zoldervloer

Indien er reeds een bestaande vloer ligt en u deze niet wil openhalen, dan is een goed alternatief om polystyreen platen aaneensluitend te plaatsen op de vlakke vloer (of andersoortige harde, vochtbestendige en goed isolerende platen) waarop weer een nieuwe vloerbedekking kan worden aangebracht, bijvoorbeeld in de vorm van OSB-platen.

Isolatiedikte

Er is een eenvoudig principe dat stelt ‘hoe dikker het isolatiemateriaal is, des te hoger is de isolatiewaarde.’ Echter blijkt dat bij elke extra centimter isolatie de extra besparing steeds minder wordt.

Op een gegeven moment zullen keuzes gemaakt moeten worden omdat een te grote dikte aan isolatiemateriaal ten koste gaat van de beschikbare leefruimte of dat de constructie te duur wordt.

Beloopbare zolderisolatie

Door het aanbrengen van grote platen (bijvoorbeeld osb-platen) over de isolatie en deze vast te schroeven aan een balkenlaag kunt u op eenvoudige wijze een geïsoleerde en beloopbare zoldervloer maken.

Tussen de balken of over de balken

Eerder beschreven we al de mogelijkheid om de isolatie over de balken te leggen in elkaar overlappende lagen.

Het voordeel hiervan is dat er geen thermische lekkage is. Een andere mogelijkheid is om (zoals op de bovenstaande foto’s wordt aangegeven) de isolatielagen tussen de balken te plaatsen. Dan is het belangrijk dat de minterale wol goed aansluit op de balken.

Isoleren van een betonnen zoldervloer

Betonnen zolders kunnen ook geïsoleerd worden door het plaatsen van harde isolatieplaten bovenop het betonnen oppervlak.

Een andere mogelijkheid is een zwevende vloer aanleggen bestaande uit een balken of staal of zwaluwplaten constructie waartussen isolatie kan worden aangelegd. Hierbovenop moeten beloopbare platen worden geplaatst.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde geeft aan in hoeverre en in wat voor mate het betreffende isolatiemateriaal de warmte kan vasthouden.

Aan de bepaling van de isolatiewaarde liggen bepaalde complexe berekeningen ten grondslag conform de NEN 1068 Terhmische isolatie van gebouwen.

Verschillen tussen koud en warm dak

In de bouwwereld wordt er bij dakisolatie gesproken over een koud dak en een warm dak. Het belangrijkste verschil is dat bij een ‘koud dak’ isolatie aan de binnenzijde of tussen het dakbeschot wordt geïsoleerd waardoor de feitelijke buitenkant van het bestaande dak koud blijft, terwijl bij een warme dak isolatie de buitenkant van het dak wordt geïsoleerd.

Meer informatie (klik hieronder)

kruipruimte isolatie

isoleren hellend dak

Er zijn drie manieren om een hellend (schuin) vak te isoleren, waaronder zolderisolatie (meer inf...

Lees verder
kruipruimte isolatie

isolatie plat dak

Bij een dakconstructie wordt onderscheid gemaakt tussen een plat dak en een hellend dak en tussen...

Lees verder
kruipruimte isolatie

isolatie zolder

Veel oudere woningen hebben een niet ge soleerde zolder of vliering waardoor veel kostbare warmte...

Lees verder

Isoleren uitbesteden? Bespaar tot wel 45% via isolatiepagina.nl!

Bent u van plan uw woning te laten isoleren? Bespaar dan fors op de kosten door gebruik te maken van isolatiepagina.nl. Er zijn circa 250 isolatiebedrijven door heel Nederland bij ons aangesloten die u van graag van een offerte willen voorzien (gratis en vrijblijvend). Uit onderzoek is gebleken dat er tot wel 45% verschil kan zitten op aanbiedingen van isolatiebedrijven.

 

DAKISOLATIE

DAKISOLATIE

gratis offerte aanvragen

GLASISOLATIE

GLASISOLATIE

gratis offerte aanvragen

KRUIPRUIMTE ISOLATIE

KRUIPRUIMTE ISOLATIE

gratis offerte aanvragen

SPOUWMUURISOLATIE

SPOUWMUUR ISOLATIE

gratis offerte aanvragen

VLOERISOLATIE

VLOERISOLATIE

gratis offerte aanvragen