GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Isolatie plat dak

Plat dak heeft meer te verduren.

Bij een dakconstructie wordt onderscheid gemaakt tussen een plat dak en een hellend dak en tussen een isolatie op, tussen of onder de dakbedekking. Platte daken moeten een optimale bescherming bieden zowel tegen indringend vocht van neerslag als van stilstaand water. Daarvoor moet het dak volledig afgedicht worden.

Een plat dak heeft meer te verduren van weersinvloeden dan een hellend dak, zoals regen die in plassen blijft liggen, sneeuw die zorgt voor gewicht, vocht en vorstkoude.

Veel soorten isolatiemateriaal beschikbaar

Hiervoor zijn talrijke speciale isolatiematerialen in de handel, die effectief warmte-isolerend en waterdicht zijn, mits op vakkundige wijze aangebracht. Omdat de kleinste scheurtjes al tot ernstige vochtschade aan een bouwwerk kunnen leiden, moet u de isolatie van een plat dak in ieder geval door een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren.

Optie 1 : plat dak isoleren aan de buitenkant

De beste manier om een plat dak te isoleren is aan de buitenkant: door het verwijderen van de bestaande dakbedekking (veelal bitumen) komt u bij het feitelijke dak dat bijvoorbeeld uit waterbestendige houten platen bestaat, gemonteerd op draagbalken. Op die houten platen kan de isolatie aangebracht worden waarna er weer nieuwe dakbedekking over de isolatielaag aangebracht kan worden.

Een andere, nog eenvoudiger manier is om de bestaande dakbedekking te laten zitten en slechts grof schoon te maken en daarover de nieuwe isolatieplaten aan te brengen en daarbovenop kan dakballast aangebracht worden om te voorkomen dat bij hevige storm de isolatie wegwaait of beschadigt. Het beste is echter om nog een extra laag bitumen dakbedekking aan te brengen omdat alleen grind en isolatie niet waterdicht zal zijn waardoor koudebruggen zullen ontstaan. Het aanbrengen van een nieuwe laag bitumen vereist wel een bepaald vakmanschap zeker met betrekking tot opstaande randen en dakdoorvoeren.

Belangrijk is om vorstveilige isolatie te gebruiken, dat wil zeggen met een gesloten structuur zodat er geen water in cellen achterblijft die kunnen bevriezen.

Optie 2: Dak isoleren aan onderkant/binnenzijde

Bij deze methode wordt dakisolatie aangebracht aan de onderkant van het dak. Belangrijk hierbij is dat er voldoende ventilatiemogelijkheden gemaakt worden omdat de bestaande bitumen dakbedekking meestal luchtdicht is. Door het hermetisch afsluiten zonder ventilatie kan vocht niet ontsnappen en zal rotting optreden. Ventilatie wordt mogelijk gemaakt door een naar buiten ventilerende spouw te realiseren tussen de bestaande dakconstructie en de nieuwe isolatielaag. Lees hier meer over ventilatie en isolatie.

Wat is dakbedekking ?

Dakbedekking is een omschrijving van het materiaal waarmee een dak is 'gedekt' om ervoor te zorgen dat water, wind, koude en sneeuw niet kunnen binnendringen. Er zijn verschillende soorten dakbedekking, maar de meest gebruikte zijn dakpannen, leien, riet, shingles, bitumen, kunststof, groene daken/vegetatiedak

Soorten dakbedekking

  • bitumen laag

  • kunststof platen (in elke mogelijke vorm)

  • dakpannen (zowel gebakken als van kunststof)

  • riet

  • groene daken/vegetatiedak

  • shingles (soort bitumen dakpannen)